Ayurveda i gubitak kilograma

Temeljno ajurvedsko djelo, Charaka Samhita, ističe da je tijelo koje je preopterećeno viškom kilograma najpodložnije bolestima i zdravstvenim problemima. Višak masnih naslaga iscrpljuje srce, bubrege i jetru, a opterećuje i zglobove, zbog čega se kod osoba s viškom kilograma s vremenom počinju razvijati bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, artritisa, gihta itd., dok ujedno raste mogućnost srčanog infarkta.

Iako se ponekad čini da je višak kilograma gotovo nemoguće skinuti, ajurvedski pristup liječenju debljine vrlo je jednostavan. Ayurveda vjeruje da do debljine ne dolazi samo zbog povećanog unosa hrane (kalorija), već i zbog krivog pristupa samom procesu jedenja.

 

Kako pravilno jesti?

Ajurvedski pristup zdravlju zahtjeva da se jelo priprema i jede sa sviješću o tome što radimo. Hrana se priprema pomno i s puno ljubavi, jer joj to povećava vitalnost, a konzumira u miru, bez modernih distrakcija. Ayurveda ističe da je za bolju probavu nužno hranu dobro prožvakati, da bude žitke konzistencije prije gutanja. Također, nikako se ne preporučuje jesti prije no što je prošli obrok u potpunosti probavljen (4-5 sati) i nikako se prije ili tijekom obroka ne smiju piti hladni napici – oni smanjuju probavnu vatru i otežavaju probavu.

Nadalje, ne biste trebali jesti ako niste gladni, a najbolje doba za glavni i najveći obrok u danu jest period između 12 i 13 h, u doba pitte – energije zadužene za probavu. I još jedna stvar – želudac bi se tijekom obroka trebao popuniti po sljedećoj shemi: ½ kruta hrana; ¼ tekućina i ostatak prostora ostaviti za probavne procese – dakle, nema prejedanja.

New Earth
programi mršavljenja

New Earth Ayurveda Health Center u ponudi ima 2 programa mršavljenja. Za korisnike koji žele skinuti kilograme viška pripremili smo 10-dnevni paket Lekhana, kombinaciju tretmana koja će ubrzati metabolizam, smanjiti masne naslage i na prirodan način utegnuti tijelo.

Korisnicima čiji je višak kilograma posljedica metaboličkog disbalansa, preporučujemo sveobuhvatan proces Panchakarme, kojim će se metaboličke funkcije vratiti u ravnotežu.

Panchakarma započinje pulsnom dijagnostikom, kada doktor raspisuje višednevan terapijski plan i preporučuje ajurvedske dodatke prehrani koji će pomoći vratiti metabolizam u ravnotežu. Korisnici tijekom pregleda također dobivaju tromjesečni plan prehrane, kao i preporuke za vježbe yoge i disanja (pranayama).

Tretman Udvartana – Ayurveda Udvartanu smatra najboljim i najzdravijim načinom mršavljenja.

Dok traje Panchakarma korisnici dan provode kod nas u Centru, gdje im pripremamo zdrave obroke i napitke koji podržavaju obnavljajuće učinke Panchakarme te ih u sklopu radionice ajurvedske kuhinje učimo kako da sami pripreme zdrave i okrepljujuće ajurvedske obroke.

Ako želite smršaviti na prirodan način, bez gladovanja i dodatnog stresa, obratite nam se na naše kontakte ili ispunite donji obrazac i očekujte naš poziv.

+385 1 4638 993, +385 91 4638 993, ayurveda@neweartheurope.com

Pošaljite nam upit

Vaše ime (obavezno)

Vaš e-mail (obavezno)

Vaš telefon (obavezno)

Naslov

Poruka