Europski tjedan prevencije karcinoma vrata maternice

Datum objave: 26.04.2017.

Karcinom vrata maternice, iako izlječiv, treći je po redu uzročnik smrti žena u svijetu. Prema podacima Zdravstvenog zavoda, u RH od njega godišnje oboli oko 350 žena, od čega čak 35 % izgubi borbu za život.

Glavni razlog za tako veliki postotak smrtnosti prekasno je otkrivanje karcinoma, čije je rane simptome (poput bolova i krvarenja za vrijeme ovulacije) lako zamijeniti za uobičajene boljke tijekom ciklusa. Upravo zbog toga nužno je redovito raditi PAPA testove, koji su u stanju otkriti prve promjene u stanicama.

Moderna medicina karcinom vrata maternice najčešće povezuje uz infekciju HPV-om, a rizični faktori uključuju:

  • ranu seksualnu aktivnost
  • velik broj partnera
  • spolno prenosive bolesti – uz HPV, posebno se genitalni herpes i Chlamydia trachomatis povezuju s povećanim rizikom od oboljenja
  • pušenje – žene koje puše imaju čak dva puta veće šanse oboljeti od ove vrste karcinoma
  • oslabljen imunitet – kao posljedica nezdravog životnog stila, operativnih zahvata, zračenja, kemoterapije, infekcije HIV-om itd.

Povodom obilježavanja 11. Europskog tjedna prevencije karcinoma vrata maternice (22. – 28. siječnja 2017.), podsjećamo Vas da Ayurveda ima mnogo toga za ponuditi u smislu prevencije, ali i tretiranja karcinoma vrata maternice.

Ajurvedski personalizirani pristup prehrani te slijeđenje zdrave ajurvedske rutine prva su linija obrane od svih bolesti, pa tako i karcinoma. Moderna je znanost dokazala da mnogi začini koji se svakodnevno koriste u ajurvedskoj prehrani imaju antikancerogena svojstva. Kurkumin, sastojak koji kurkumi daje njezinu specifičnu boju, izvrstan je antioksidans koji neutralizira slobodne radikale, povezane s povećanim rizikom od karcinoma te onemogućuje rast kancerogenih stanica. Đumbir, sa svojim antiupalnim svojstvima, posebno je značajan u slučajevima karcinoma s upalnim procesima, kakav je i karcinom vrata maternice. Sveti bosiljak (H. Ociumum gratissimum), tradicionalnu ajurvedsku biljku bogatu ursoličnom kiselinom, baš kao i lokalne biljke iz slične porodice: ružmarin, kadulju, timijan, origano; često se preporučuje uvesti u prehranu u sklopu antikancerogene dijete.

Uz pravilnu prehranu i zdrav životni stil, preventivnim radnjama pripada i ajurvedsko ispiranje vagine biljnim pripravcima koji uravnotežuju vaginalnu floru, a pripremaju se prema individualnim potrebama svake pojedine žene. Ispiranje vagine prirodnim sastojcima preporučuje se svim ženama koje imaju opetovane probleme s vaginalnom florom.

U svrhu liječenja nastalog karcinoma maternice, ajurvedski je pristup liječenju vrlo širok – tretiraju se karcinom i njegovi simptomi; prevenira se širenje karcinoma, nastoje se umanjiti posljedice konvencionalnog tretmana, podići imunitet te produžiti život oboljele osobe.

Ajurvedska kirurgijska tehnika Agnikarma, preteča moderne elektrokauterizacije, pokazala je veliku uspješnost u liječenju različitih problema s vratom maternice, posebice u slučajevima erozije vrata maternice, stanju koje se ne povezuje direktno s razvojem karcinoma, no koje može onemogućiti pravilno dijagnosticiranje stanja.

Prirodna, a ciljana ajurvedska terapija sjajna je preventivna mjera, a i nadopuna konvencionalnom liječenju karcinoma vrata maternice.

ayurveda@neweartheurope.com / +385 1 4638 993 / +385 91 4638 993