Prirodno liječenje bubrežnog kamenca

Datum objave: 15.09.2016.

Kamenci u urinarnom traktu se u Ajurvedi nazivaju Mutra asmari, a problematika njihovog uklanjanja obrađena je već u najstarijim ajurvedskim tekstovima Susrutha Samhita i Ashtanga Hridaya, koji govore o dva stupnja tretiranja problema.

Ako su kamenci tek u nastajanju ili su male veličine, problem je moguće riješiti ajurvedskim preparatima i promjenom životnog stila, dok se nakon formiranja velikog kamenca, problem mora riješiti kirurški.

stones
Kamenac se može formirati iz više razloga, poput konzumacije hrane koja ne podržava zdravlje (Apathya ahara) ili zbog konzumacije određenih lijekova, zbog nedovoljnog ispijanje tekućine, zbog upale urinarnog trakta, zbog naglog prestanka seksualnih aktivnosti ili zbog pretjerane seksualne aktivnosti (kod muškaraca), idiopatski itd.

Kamenac se također može formirati iz različitih sastojaka, a može se i formirati na različitim mjestima, ovisno o tome koja od 3 doše primarno uzrokuje problem, zbog čega je i sam postupak liječenja izrazito individualan, no on se uvijek bazira na otklanjanju faktora koji utječu na stvaranje kamenca, u kombinaciji s tretmanima koji čiste toksine iz tijela, s akcentom na urinarni trakt.

U tom smislu Ajurveda često poseže za herbaliziranim klistirima (Basti), čija je uloga ne samo ukloniti toksine, nego i ujedno u tijelo unijeti potrebne hranjive sastojke, a za rješavanje kamenca koriste se i druge purgativne tehnike poput Snehane (oleacija tijela iznutra herbaliziranim gheejem), nakon koje slijedi Virechana (terapija pražnjenjem) te brojni drugi tretmani kojima je cilj balansirati doše u organizmu.

Što se tiče kućnog tretiranja kamenca, preporučuje se povećati unos tekućine (osim u slučaju velikih kamenaca, koji opstruiraju protok urina), a izbjegavati crveno meso i alkohol, jer purin iz mesa utječe na stvaranje mokraćne kiseline, a alkohol dehidrira tijelo, što treba izbjegavati u svakom slučaju, a posebno u ovom.

Općenito treba smanjiti unos namirnica koje povećavaju količinu kalcija u urinu (mlijeko i mliječni proizvodi, kofeinski napici i sol), a povećati unos namirnica bogatih magnezijem i vitaminom A.

Univerzalno se preopručuje piti limunov sok (može ga se miješati s maslinovim uljem, u omjeru 1:1) ili jabučni ocat, čiji sastojci utječu na razlaganje sedimenta.

Također se preporučuju joga vježbe koje potiču razlaganje kamenca, poput Pavan muktasan (privlačenja koljena u sjedećem položaju), Ustrasan (deve), Halasan (pluga), Bhujangasan (kobre), Vajrasan (sjedenja na petama ), no vježbe bi trebale biti izabrane i nadgledane od strane stručnjaka.

Ako je već došlo do formiranja kamenca kojeg je nužno odstraniti kirurškim putem, od velike je važnosti nakon operacije nastaviti s preventivnim djelovanjem, kako se problem ne bi ponovio u budućnosti.

Bolje spriječiti nego liječiti!

+385 (0)1 4638 993 / +385 (0)91 4638 993 / ayurveda@neweartheurope.com