Teorija o pet elemenata

Ayurveda svoju teoriju zasniva na postojanju 5 osnovnih principa ili gradivnih elemenata, koji su u osnovi života cijelog svemira (makrokozmos), kao i našeg tijela (mikrokozmos), a poznati su kao 5 velikih elemenata:

  • prostor/eter (ākāśa)
  • zrak/vjetar (vāyu)
  • vatra (tejas)
  • voda (jala)
  • zemlja (pṛthvī)

Bez njih život nije moguć. Sve što postoji zauzima neki prostor; vjetar se identificira s kretanjem tj. pulsiranjem – osnovnom karakteristikom života; vatra tj. toplina ili sunce neizostavan je preduvjet života, baš kao i voda i zemlja. Sav život koji se odvija na Zemlji kroz tih 5 elemenata, odvija se na isti način unutar našeg tijela.

Ajurvedski su mudraci kondenzirali tih 5 principa u 3 konstitucijska tipa – doše, te ih nazvali: vata (kombinacija elemenata prostora i zraka); pitta (kombinacija vatre i vode) te  kapha (kombinacija vode i zemlje). Ovi principi upravljaju našom cjelokupnom fiziologijom.


Paralele s ajurvedskim pristupom postoje u spoznajama suvremene medicine. Vata princip upravlja s komunikacijom i kretanjem u tijelu (vjetar!) – sa živčanim sustavom i zglobovima i s eliminacijom otpadnih tvari. Glavno sjedište joj je debelo crijevo. Pitta (vatra) je pak vezana uz metaboličke procese u tijelu. Rječnikom alopatske medicine ona je zadužena za endokrini sustav i izlučivanje hormona, kao i probavni sustav i izlučivanje enzima. Glavni organi pitte su tanko crijevo, jetra i dvanastnik, dok je kapha  vezana uz strukturu tijela – 7 tjelesnih tkiva, kosti i mišiće, a smještena je u plućima.

Većina poremećaja u tijelu nastaje zbog poremećene vate, koja je jedina mobilna doša. Iskušenja modernog života stavljaju velik pritisak na živčani sustav. Kad se dogodi poremećaj živčanog sustava, on direktno utječe na sve druge sustave. Poremećena vata rasprši kaphu i pittu iz njihovih sjedišta na mjesta gdje se one ne bi trebali nalaziti te uzrokuje poremećaje na tim mjestima.

Ajurvedski pristup zdravlju sastoji se od toga da se 3 navedene doše održavaju u ravnoteži, što se prije svega ostvaruje pridržavanjem ajurvedskih preporuka za zdrav život, zbog čega se Ayurveda može smatrati najjeftinijim sustavom liječenja. Cilj Ajurvede jest da se bolest niti ne pojavi.

Alopatska medicina, s druge strane, tretira simptome bolesti, ne rješavajući uzrok, zbog čega nastaju kronične bolesti, koje se, iz perspektive konvencionalne medicine, mogu okarakterizirati kao neizlječive. Ajurvedski pristupom tretira se sam uzrok bolesti, zbog čega je ona posebno uspješna u rješavanju kroničnih zdravstvenih problema.

Elementi su također osnova za utvrđivanje okusa i osobina biljaka i hrane općenito, što je u Ajurvedi od najveće važnosti. Ayurveda materiji pristupa organoleptički, što znači da svojstva materije određuje ljudskim osjetilima, jer ih je nemoguće odrediti instrumentalnim analitičkim metodama i egzaktnim mjerenjem. Kada su nam poznati okus i osobina materije, poznata su nam i njezina funkcionalna svojstva.

Prakriti & Vikriti

U trenutku začeća naša je energetska konstitucija nenarušena i to cjelovito stanje prvobitne konstitucije naziva se prakriti. Prakriti predstavlja našu stvarnu prirodu. Nasuprot prakriti stoji vikriti – naša sadašnja, životnim iskustvima oblikovana energetska konstitucija, koja predstavlja stupanj zastranjenja od naše izvorne konstitucije.

Ajurvedske metode liječenja i prevencije usmjerene su ka vraćanju čovjekove biofiziologije u prvobitno stanje, jer nesklad doša, prema Ajurvedi, rezultira oboljenjem.

Tjelesna tkiva – dhatu

Poremećaji izvorne konstitucije, u ajurvedskoj teoriji poznati kao disbalans doša, utječu na rad dhatu – 7 tkivnih elemenata (plazma, krv, mišići, masno tkivo, kosti, koštana srž i sperma/ovum) onemogućujući im pravilan razvoj i transmutaciju nutrijenata, te na taj način opstruiraju izbacivanje mala – otpadnih tvari.

Probavna vatra – agni

Funkcioniranje svih metaboličkih procesa u tijelu Ayurveda opisuje kroz koncept probavne vatre – agni. Agni utječe na količinu i kvalitetu proizvedenog tkiva – ako je prejaka, za posljedicu će imati prekomjerno sagorijevanje nutrijenata i manjak tkiva; ako je preslaba, izazvat će prekomjerno nakupljanje tkiva, koje će biti će loše kvalitete, jer se zbog stagnacije ne koristi.

Kada je agni u ravnoteži, fiziološke funkcije u organizmu su u ravnoteži i osjećamo se pozitivno. Kada to nije, u tijelu se nakupljaju otrovi i pojavljuju se destruktivne emocije.

Tri konstitucijska tipa – doše

Svaka osoba u sebi nosi obilježja sve 3 doše, u različitim omjerima, i taj omjer je ono što određuje naša fizička i psihološka svojstva. Tri osnovne doše su: vata, pitta i kapha.

VATA

Prevladavajući elementi vata konstitucije su eter i zrak, pa je vata pokretačka snaga, odgovorna za sve u tijelu što nije statično, poput disanja, emocija, apsorpcije i izlučivanja tvari. S obzirom na to da je mobilna, vata predstavlja životnu energiju i utječe na druge dvije doše, zbog čega je neuravnotežena vata najčešći uzrok većine oboljenja.

Vata tipovi izuzetno su aktivni i umom i tijelom te su često u pokretu. Vata je smještena u debelom crijevu, pa je glavni simptom disbalansa vate vezan uz višak plinova. Ostali simptomi poremećene vate su suha koža i kosa, bore i pucketanje u zglobovima. Poremećena vata uzrokuje razne probleme sa ženskim reproduktivnim organima, poput cisti na jajnicima i problema s ciklusom.

Vata u disbalansu se na psihičkom planu izražava kroz loše raspoloženje, nervozu i depresiju. Prisutan je i pad samopouzdanja, kao i gubitak pamćenja.

Vata se umiruje obilnim količinama toplih napitaka, laganim fizičkim radom poput šetnji, toplom hranom i odjećom te aktivnom interakcijom s drugim ljudima.

PITTA

Pitta u sebi kombinira naizgled nespojive elemente vatru i vodu, no kako je odgovorna za metaboličke procese u tijelu, ti se elementi međusobno nadopunju, smirujući jedan drugog prema potrebi. Pitta je sila koja kontrolira žlijezde, hormone, probavu, temperaturu, imunitet, osjećaj gladi i žeđi te kvalitetu kože. Na mentalnom planu određuje inteligenciju tj. kako ćemo percipirati svijet oko sebe.

Primarno je prisutna u tankom crijevu te u očima, krvi i limfi, a uobičajeni pokazatelji pitte u disbalansu su problemi s kožom, pretjerano znojenje, kardio-vaskularne bolesti, čirevi, groznice te razne upale. Pitta tipove inače karakteriziraju snažna volja i određena doza stalno prisutne nervoze i nestrpljivosti, pa kada su u disbalansu, stvarno znaju biti nepodnošljivo neugodni. Pittu u disbalansu ćemo lako prepoznati – oči su joj crvene, pristuno je blijedilo lica i sklona je sukobima.

Pitta tipovima se savjetuje da redovito vježbaju, po mogućnosti u prirodi. Za njih je bitno da provode vrijeme sa svojom obitelji koja ih smiruje.

KAPHA

Kapha je, kao kombinacija zemlje i vode, najstabilnija od triju energija. Odlikuje se velikom snagom i otpornošću. Prebiva primarno u plućima, a zadužena je za podzmazivanje i vlaženje tkiva, organa i zglobova. Odgovorna je za zdravlje i održavanje organizma.

Kapha tipovi su smirenog temperamenta – tolerantni i ugodni. Jače su građe, san im je dubok i postojan, skloni su knjizi i mirnog su temperamenta. Kada je kapha povećana, skloni su letargiji i debljanju, problemima s dišnim organima, glavoboljama i probavnim smetnjama – primarno konstipacijom, jer se vole ‘liječiti’ hranom koja im uopće ne odgovara.

Kapha tip mora pridavati najveću pažnju pravilnoj prehrani, jer ima dobar apetit, ali sporu probavu. Svakodnevno aktivno vježbanje je od primarne važnosti za kapha tipove, a posebno bi trebali izbjegavati popodnevno spavanje, jer to može rezultirati dijabetesom. Općenito, njihov bi unos hrane trebao biti umjeren, ako ne i asketski. Preporučuju im se topla pića, redovit post i često korištenje saune.


Svaka osoba ima svoj vlastiti energetski potpis u obliku različitog omjera doša. Da bismo bili zdravi, dužnost nam je održavati našu originalnu konstituciju (prakriti).

Online testovi za utvrđivanje konstitucijskog tipa često nisu djelotovorni, primarno zbog toga što ih mi rješavamo iz pozicije vikriti – već razvijenog poremećaja. Iz istog razloga navodimo da je ovaj tekst informativnog tipa, i da ja za svaki eventualni poremećaj nužno konzultirati ajurvedskog liječnika, kako bi se metodom pulsne dijagnostike pravilno ustvrdile prakriti i vikriti.

Želite saznati više? Javite nam se!
+385 1 4638 993, +385 91 4638 993, ayurveda@neweartheurope.com

Pošaljite nam upit

Vaše ime (obavezno)

Vaš e-mail (obavezno)

Vaš telefon (obavezno)

Naslov

Poruka