Što je ghee & zašto ga koristiti?

Datum objave: 26.04.2017.

Ghee ili po domaći maslo je pročišćeni maslac, koji se dobiva kuhanjem maslaca na niskoj temperaturi, pri čemu isparava voda, a krute mliječne tvari koje se odvajaju uklanjaju se žlicom da bi se dobilo ukusno ulje zlatne boje, izrazito otporno na toplinu i praktički nepokvarivo.

ghee

Osim što je prekrasnog okusa, maslo je i jedna od najzdravijih masnoća u kuhinji – sačinjavaju ga gotovo same zasićene masne kiseline, što znači da pri tretiranju masla s visokim temperaturama, za razliku od drugih masnoća, gotovo ne dolazi do stvaranja peroksida i otpuštanja slobodnih radikala, reaktivnih kemikalija odgovornih za starenje.

Zbog toga ne čudi da se u temeljnom ajurvedskom djelu Charaka Samhita za maslo tvrdi sljedeće: „Ghee je najbolja cjelovita namirnica.”

Laboratorijska istraživanja dokazala su da maslo spušta razinu kolesterola, kako u krvi, tako i u crijevima, ali se ipak preporučuje samo ljudima čija su odstupanja od normalnih razina minimalna. Blagotvoran je za živce i mozak – poboljšava pamćenje i olakšava učenje. Osobito se preporučuje ljudima koji pate od glaukoma, jer regulira očni pritisak.

Ono zbog čega mu se u Ajurvedi najviše divimo jest njegova pomoć pri probavi. Za razliku od drugih masnoća, maslo uravnotežuje višak kiseline i samim tim ubrzava probavu te obnavlja sluznicu želuca i crijeva. Druge masnoće probavu usporavaju. Uz to, bogat je antioksidansima i poboljšava apsorpciju vitamina i minerala iz hrane, čime ojačava imunitet, upravo ono što nam treba u ovo doba godine.

Također se njime mogu tretirati opekline, kao i koža općenito.

Ghee se koristi u ajurvedskom tretmanu Netra Tarpana, pri čemu se tekući, ali ohlađeni (!) ghee kapa na oči, kako bismo ne samo poboljšali vid i odmorili umorne oči, nego i za opću dobrobiti mozga, do kojeg je najlakše doći upravo putem očne šupljine. Netra Tarapana je tretman koji bismo najtoplije preporučili svima koji većinu dana provode gledajući u monitor.

Maslo koristimo i u klistiru, kod osoba koji imaju problema s nervozom, zglobovima i kostima.

Pronalazite li se u ovom tekstu, slobodno nam se obratite!