Dr. Kalyan savjetuje: Ljetni ajurvedski režim

Datum objave: 26.04.2017.

S ljetnim porastom temperature, u prirodi raste pitta energija. Vrućine su maksimalne, zemlja i zrak su suhi i vrući, a vode je u prirodi manje no obično. Bez obzira koliko uživali na suncu, Ayurveda nam savjetuje da se ljeti sklonimo u kuću tokom dana te da sve aktivnosti ostavimo za ugodnije temperature ranog jutra, predvečerja i večeri.

Ljetne vrućine ublažavaju probavnu vatru – agni, pa nam se ljeti smanjuje apetit, što treba poštovati. Jedimo male količine lagane hrane i izbacimo iz prehrane sve što bi moglo utjecati na daljnje smanjivanje agni, a to su masna i teška hrana, ledeni napici te alkohol, koji ima dehidrirajuća svojstva, dok nama ljeti treba upravo suprotno – hidratacija.

Pijmo mnogo tekućine, ali pametno. Smanjimo unos kave, gaziranih pića i jakih čajeva, jer oni izvlače vodu iz tijela, a voda je ono što nam ljeti najviše treba.

komorac
Sve što ljeti pijemo trebalo bi hladiti tijelo, pa se tako preporučuje piti mlaćenicu, kokosovu vodu te voćne sokove, a vodu i čajeve trebali bismo konzumirati sa začinima koji hlade, poput komorača, anisa, mente i hibiskusa.

Povećajmo unos slatkog, gorkog i reskog okusa, a smanjimo količine kiselog, slanog i oporog okusa u prehrani.

Navalimo na brokulu, kupus i celer; na krastavac, lubenicu i bobičasto voće, a izbacimo kiselo vrhnje, ocat i kečap.

Pijmo mlijeko prokuhano s malo zelenog kardamoma, kuhajmo na gheeju i koristimo esencijalna ulja ruže, lavande i jasmina, jer hlade i umiruju pittu.

Opći savjeti za ljeto:

  • Izbjegavajte nepotreban fizički napor i smanjite s vježbanjem.
  • Smanjite učestalost seksualnih odnosa.
  • Nosite laganu, svjetlu, pamučnu odjeću.
  • Dnevno 5 – 10 minuta radite vježbe disanja (iskusnima se preporučuje sheetali pranayama).
  • Svakodnevno se masirajte s kokosovim uljem.
  • Navečer nastojte prošetati uz vodenu površinu, a večeri općenito provodite na otvorenom.
  • Uživajte u ugodnom društvu, uz priču, pjesmu ili igru.

Tijekom ljeta terapije u Centru također su prilagođene ljetnom režimu – ulja i bilje kojima se služimo ugodno rashlađuju i smiruju pittu.

+385 (0)1 4638 993 / +385 (0)91 4638 993 / ayurveda@neweartheurope.com