Dobrobiti meda – slatke tajne duge mladosti

Datum objave: 26.04.2017.

U Ajurvedi poznat kao madhu – u slobodnom prijevodu ‘slatka perfekcija’ – med je neizostavni dio gotovo svakog prirodnog pripravka za očuvanje zdravlja u hladnije dane.

Med je iz ajurvedske perspektive zanimljiv zbog toga što ga prolazak kroz probavni sustav pčele čini iznimkom među slatkim namirnicama – jedina je namirnica slatkog okusa koja nema svojstva hlađenja. Zbog toga je jedini zaslađivač koji smiju koristiti kapha konstitucijski tipovi, čija se prehrana općenito treba temeljiti na namirnicama koje zagrijavaju. Dodatni bonus tog njegovog svojstva jest da ako ga uzimamo ljeti s malo mlake vode, još i pomaže pri gubitku kilograma – nešto što se baš ne bi moglo reći za druge zaslađivače.

med_blog

Kako sadrži saharide koji se jako brzo apsorbiraju, med je instant ‘energizer’- zaboravite industrijska energetska pića i čokoladice pod krinkom energetskih pločica. Med je i sjajan regenerator – obnavlja tkiva, iznutra i izvana*, a kožu čini glatkom i mladolikom, čemu zacijelo pomažu i njegova dokazana antibakterijska svojstva.

Kad se uzme prije spavanja med djeluje kao sedativ i pomaže kod nesanice pa čak i kod dječjeg mokrenja u krevet, a još neke praktične primjene su: protiv štucanja; protiv urinarnih infekcija; protiv probavnih nametnika; protiv kašlja i bolesti respiratornog sustava; protiv proljeva, mučnine i povraćanja, a i za bolji vid!

Za med kažemo da je yogavahi, jer poznajemo još jednu njegovu osobinu, a to je dubinsko penetriranje tkiva, pa u Ajurvedi med koristimo s drugim biljem kako bismo višestruko pojačali njihovo djelovanje. No, baš zbog te osobine nužno je poštivati i neke ‘medene’ zabrane:

Ne zagrijavajte med, ne konzumirajte ga s drugim namirnicama koje zagrijavaju i ne koristite ga po velikim vrućinama. Nikad ga ne miješajte s kišnicom, začinjenom i ljutom hranom i fermentiranim namirnicama, jer u određenim uvjetima može postati otrovan, ne toliko da Vas ubije, ali sasvim dovoljno da Vam uneravnoteži doše. Upravo radi toga što lako mijenja kemijska svojstva preporučuje se med uzimati samo drvenim grabilicama!

* O regenerativnim svojstvima meda više u arhivi časopisa International Journal of Ayurveda Research. Upozoravamo da je u sklopu rada objavljeno par fotografija, koje bi mogle uznemiriti osjetljivije čitatelje. Tekst je na engleskom jeziku.